راه اندازی دستگاه آنالیز حرارتی همزمان مستقر در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی - صفحه اصلی

راه اندازی دستگاه آنالیز حرارتی همزمان مستقر در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی

رئیس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی گفت: دستگاه آنالیز حرارتی همزمان(STA) مستقر در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی نصب و راه‌اندازی شد.

مصطفی فیضی در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه رازی، اظهار داشت: دستگاه آنالیز حرارتی همزمان(STA) مستقر در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی نصب و راه اندازی شد. این دستگاه از سری STA ۶۰۰۰ و ساخت شرکت Perkin Elmer است که آنالیز جرم سنج حرارتیTGA را با آنالیز حرارتی تفاضلی DTA یا کالریمتری روبشی تفاضلیDSC تلفیق می‌کند.

رئیس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی ارائه منحنی آنالیز حرارتی شامل واکنش‌های گرماگیر و گرمازا، بررسی تغییرات جرم نمونه‌های پودری و فلزی کوچک از روی منحنی در دماهای مختلف، محاسبه مساحت زیر منحنی کالریمتری روبشی تفاضلی و تعیین پیک‌ها را از جمله توانایی‌های این دستگاه برشمرد.

دکتر فیضی تجزیه حرارتی را عبارتی کلی برای روش‌هایی دانست که در آنها خواص فیزیکی یا شیمیایی یک نمونه به صورت تابعی از زمان یا دما اندازه گرفته می‌شوند و نمونه در معرض یک برنامه‌ریزی حرارتی کنترل شده قرار می‌گیرد.

وی ادامه داد: در ترموگراویمتری(TGA) تغییر در جرم هنگامی رخ می‌دهد که مواد فرار در واکنش حرارتی تولید شوند. اندازه‌گیری‌ها با استفاده از یک تعادل حرارتی انجام می‌شوند و هر ترموگرام، مربوط به واکنش خاصی است و می‌تواند به حضور یک ماده مشخص ارتباط داده شود.

دکتر فیضی در خصوص کارکرد تجزیه حرارتی دیفرانسیلی بیان کرد: تجزیه حرارتی دیفرانسیلی(DTA) اختلاف دما را اندازه می‌گیرد، تبدیلات گرماگیر و گرمازا و واکنش‌های شیمیایی با این روش اندازه‌گیری می‌شوند.

وی گفت: در کالریمتری پیمایشی دیفرانسیلی(DSC) نمونه و یک ماده مرجع با افزودن گرما در یک دما نگه داشته می‌شوند و سرعت گرمادهی(dH/dT) مورد نیاز به صورت تابعی از دما یا زمان اندازه گرفته می‌شود. این روش به ویژه برای مطالعات کمی آنتالپی آزاد شده یا جذب شده واکنش مناسب است.

دکتر فیضی افزود: از دستگاه آنالیز حرارتی همزمان(STA) می‌توان جهت مطالعه خواص فیزیکی وشیمیایی پلیمرها، سرامیک، شیشه، مواد ساختمانی، سیمان، پلاستر، فلزات و آلیاژها، میکروارگانیسم‌ها،کانی‌های رسی و سنگی و... استفاده کرد.

وی همچنین اعلام کرد: در راستای تقویت بخش ارتباط با صنعت و تحقیقات فرا دانشگاهی با نصب و راه اندازی دستگاه STA در دانشگاه رازی، آزمایشگاه مرکزی آماده ارائه خدمات تخصصی در حوزه‌های مختلف علمی در چارچوب مقررات است.